Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, στο πλαίσιο της φετινής μας καμπάνιας με κεντρικό σύνθημα τη φράση “Σχέδιο. Δράση. Αποτέλεσμα” συναντηθήκαμε με τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.
Κατά την επίσκεψη μας, καταθέσαμε προτάσεις οι οποίες αφορούν τις υποδομές, τα προγράμματα σπουδών, την εξωστρέφεια και την σύνδεση με την αγορά εργασίας, αλλά και επιμέρους τομείς. Ξεχωριστό κομμάτι της εποικοδομητικής μας συζήτησης ήταν και ο νόμος 4957/2022, όσον αφορά το ανώτατο όριο φοίτησης και την εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα των Πανεπιστημίων.
Μεταξύ άλλων τέθηκε το ζήτημα της θέσπισης δυνατότητας εξέτασης του φοιτητή από διαφορετικό καθηγητή στην περίπτωση που ο βαθμός του κατά την εξέταση ενός μαθήματος δεν είναι προβιβάσιμος για περισσότερες από τρεις φορές, ώστε να εξαλειφθεί κάθε πιθανότητα προσωπικής εμπάθειας και να διευκολύνει την ολοκλήρωση της φοίτησης, αλλά και την δημιουργία προσωπικού ψηφιακού συμβούλου, ο οποίος θα αποστέλλει ενημέρωση σε κάθε φοιτητή για την πρόοδο φοίτησής του. Έμφαση δόθηκε και στο ζήτημα της ΑΣΠΑΙΤΕ και της πανεπιστημιοποίησής της, ενώ ζητήματα που αφορούν συγκεκριμένους επιστημονικούς κλάδους βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο.
Τέλος, σχετικά με το νόμο 4957/2022 ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και σε ζητήματα που αφορούν το ανώτατο όριο φοίτησης. Στο πλαίσιο αυτό και μέσα από αναλυτικές προτάσεις, προχωρήσαμε σε παρατηρήσεις και πιθανές προσθήκες που ενδεχομένως έχουν παραλειφθεί και θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο νόμο στο ήδη υπάρχον πλαίσιο που έχει ψηφιστεί. Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι προτάσεις μας αναφορικά με την εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα διοίκησης των Πανεπιστημίων.
Ευχαριστούμε θερμά τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκος Πιερρακάκη για την πολύ ενδιαφέρουσα και παραγωγική συζήτηση.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κυριαζής Σωτηρίου, ο αναπληρωτής Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νίκος Ορφανός, ο Γραμματέας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Αθήνας, Χρήστος Μαγαλιός και τα μέλη της Κεντρικής Διοίκησης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, Νίκος Αργυρός, Μαριάννα Βελάνη, Ευγενία Γεωργάκου, Στέργιος Καραμεσίνης, Σωκράτης Λάγιος, Γιάννης Μιχάλης, Γιώργος Μπόλμπασης, Χριστίνα Σουτζόγλου.
Δείτε την αναλυτική παρουσίαση των προτάσεων εδώ:
5+1 άξονες προτάσεων και παρεμβάσεων προς τον Υπουργό Παιδείας