Skip to main content

Για την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, οι φοιτητικές εκλογές αποτελούν την ύψιστη δημοκρατική διαδικασία για τους Φοιτητικούς Συλλόγους. Την ημέρα των φοιτητικών εκλογών, το λόγο έχουν οι φοιτητές, που με την ψήφο τους επιλέγουν τη δύναμη και τους εκπροσώπους, που θεωρούν άξιους και ικανούς, να προασπιστούν τα ακαδημαϊκά τους συμφέροντα, να δώσουν λύση στα προβλήματα τους, συμβάλλοντας έτσι, σε ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο.

Σε αυτή τη διαδικασία, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ διαχρονικά δείχνει τον σεβασμό που της πρέπει.

Δυστυχώς όμως, στις περσινές φοιτητικές εκλογές, δεν συνέβη το ίδιο και από τις υπόλοιπες παρατάξεις. Συγκεκριμένα, είδαμε την Πανσπουδαστική να προχωράει σε παράλληλες εκλογικές διαδικασίες, σε Συλλόγους-φαντάσματα, χωρίς καμία θεσμική νομιμοποίηση, ούτε φυσικά και αναγνώριση, τόσο από τα ιδρύματα όσο και από τα Πρωτοδικεία. Σε Συλλόγους τους οποίους κοινώς, δημιούργησε η ίδια, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές και συμμετείχε μόνη της, εκδίδοντας αποτελέσματα που τη συμφέρουν.

Ενδεικτικά, στις περσινές φοιτητικές εκλογές, στο Σύλλογο Επιστημών Υγείας (Θεσσαλονίκης) ΔΙ.ΠΑ.Ε., στον επίσημα αναγνωρισμένο Σύλλογο από το ίδρυμα και το Πρωτοδικείο, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έλαβε 703 ψήφους και η ΠΚΣ απείχε. Ωστόσο, η Πανσπουδαστική δεν αναγνωρίζει αυτό το αποτέλεσμα και προβάλλει αποτελέσματα του φοιτητικού συλλόγου–φάντασμα, ότι δήθεν, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έλαβε μηδέν ψήφους και εκείνη 309.

Στη Σχολή Μηχανικών (Σέρρες) στο ΔΙ.ΠΑ.Ε., στον επίσημο σύλλογο η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έλαβε 183 ψήφους και η ΠΚΣ απείχε. Ωστόσο, η Πανσπουδαστική δεν αναγνωρίζει αυτό το αποτέλεσμα και προβάλλει αποτελέσματα του φοιτητικού συλλόγου – φάντασμα, ότι δήθεν, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έλαβε μηδέν ψήφους και εκείνη 62.

Στην Πολυτεχνική Σχολή (Κοζάνη) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στον επίσημα αναγνωρισμένο Σύλλογο από την Κοσμητεία, που δημιουργήθηκε κατόπιν της συγχώνευσης τμημάτων του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και του πρώην Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, λόγω της πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έλαβε 333 ψήφους και η ΠΚΣ πραγματοποίησε εκλογές σε άλλο χώρο, σε άλλη ημερομηνία και σε Συλλόγους με καταστατικά χωρίς ισχύ. Ωστόσο, δεν αναγνωρίζει αυτό το αποτέλεσμα και προβάλλει πως συγκέντρωσε 189 ψήφους και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μηδέν.

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης (Κομοτηνή) του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ιδρύθηκε το 2019, ως αποτέλεσμα της τριχοτόμησης του παλαιότερου Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ. Το νέο αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης αναγνωρίζει τον νόμιμο Σύλλογο Φοιτητών «Μελίνα Μερκούρη», στις τελευταίες εκλογές του οποίου, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έλαβε 149 ψήφους και η ΠΚΣ απείχε. Ωστόσο η ΠΚΣ πέρυσι, επέλεξε να εκδώσει αποτελέσματα σε έναν Σύλλογο ο οποίος δεν υπάρχει και να μην αναγνωρίσει τον νόμιμο, αφού το Τμήμα το οποίο υποτίθεται θα εκπροσωπούσε, έχει καταργηθεί με νόμο του κράτους από το ακαδημαϊκό έτος 2013-14.

Ανέντιμη, όμως, παρέμεινε η στάση της ΠΚΣ και σε επίπεδο αναγνώρισης αποτελεσμάτων, σε Συλλόγους που η ίδια δεν είχε εκπροσώπηση ή δεν είχε στήσει ένα ακόμη «παραμάγαζο». Έτσι, για παράδειγμα, δεν αναγνωρίστηκαν αποτελέσματα στη Θεολογία(165) του ΕΚΠΑ, στην Κοινωνική Θεολογία(115), στο Διοίκησης Επιχειρήσεων & Οργανισμών(119), στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (199) του ΔΙ.ΠΑ.Ε (Σερρών) κλπ.

Η συγκεκριμένη «γνωστή» τακτική βέβαια, επιβεβαιώνεται από την πληθώρα «Συλλόγων Εστιών», σε πολλά ιδρύματα της χώρας, τους οποίους δεν αναγνωρίζει καμία άλλη δύναμη εκτός από την ίδια. Χαρακτηριστικό άλλωστε πως σε πολλές περιπτώσεις, οι ψήφοι συλλέγονται κυριολεκτικά πόρτα πόρτα, από μέλη της ΠΚΣ και τους εργατοπατέρες τους.

Αρνήθηκε συνεπώς να αναγνωρίσει χιλιάδες ψήφους-φωνές της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, αδιαφορώντας πρακτικά, πλήρως, για την εκλογική βούληση των φοιτητών.

Χαμένοι σε αυτή την ιστορία, δυστυχώς, είναι οι φοιτητές, οι οποίοι ενώ καλούνται να ψηφίσουν για τη σχολή τους, κάποιοι τους επιβάλλουν να ψηφίσουν δύο και τρεις φορές σε περιφερόμενες κάλπες, επειδή η φωνή τους, δεν συμφέρει την ΠΚΣ. Οι Σύλλογοι όμως, αποτελούν το μέσο εκπροσώπησης των φοιτητών και όχι ένα μέσο εξυπηρέτησης συμφερόντων και μικροπολιτικών, ώστε όταν δεν μας «βολεύει» να εφευρίσκουμε έναν νέο, κινώντας τις διαδικασίες στην κατεύθυνση που μας εξυπηρετεί, υπό απόλυτη μάλιστα, αδιαφάνεια.

Τέτοιες αντιθεσμικές συμπεριφορές, κάθε άλλο παρά εντιμότητα και σεβασμό δείχνουν στην εκλογική διαδικασία. Για τον λόγο αυτό, ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Διαπαραταξιακό Συμβούλιο της 3ης Απριλίου, θέτουμε επί τάπητος τα εξής:

  • Την ασφάλεια των φοιτητών και την διασφάλιση της εκλογικής διαδικασίας
  • Την αποτύπωση της πραγματικής εκλογικής βούλησης των φοιτητών
  • Κοινά αποτελέσματα
  • Αναγνώριση των Συλλόγων που έχουν θεσμική νομιμοποίηση από το εκάστοτε Ίδρυμα και το Πρωτοδικείο
  • Καμία αναγνώριση αποτελεσμάτων σε Συλλόγους που πραγματοποιήθηκαν εκλογές σε διαφορετική ημερομηνία

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις να συμπλεύσουν με την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, προκειμένου οι φοιτητικές εκλογές να διεξαχθούν υπό τις συνθήκες που αρμόζουν σε μία ημέρα Δημοκρατίας για τα Πανεπιστήμιά μας και να μην μετατραπούν σε ημέρα κωμωδίας.