Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιούνται στο χώρο της Παιδείας και των αλλαγών που έφερε ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, αρμόδιο για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Άγγελο Συρίγο.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την ψήφιση και την εφαρμογή εμβληματικών μεταρρυθμίσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως η κατάργηση του ασύλου ανομίας, η δημιουργία ειδικού σώματος φύλαξης των Πανεπιστημίων και ο έλεγχος εισόδου, ζητήματα που υπήρξαν πάγιες προτάσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
Ενημερώσαμε, επιπλέον, τον Υφυπουργό για τις δράσεις μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την πρωτοβουλία μας να συνδιαμορφώσουμε, με όλη τη φοιτητική κοινότητα, μία δέσμη προτάσεων για τη νέα εποχή στα ελληνικά πανεπιστήμια μέσα από έναν νέο κύκλο συζητήσεων με φοιτητές από όλη την Ελλάδα.
Κύριο θέμα της συνάντησης αποτέλεσαν δύο ζητήματα που απασχολούν ένα μεγάλο ποσοστό φοιτητών και αυτά είναι η πρακτική άσκηση και τα κλινικά μαθήματα για τους φοιτητές των Σχολών Υγείας.
Σε συνέχεια των προτάσεων μας τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο του 2020, αλλά και μετά από διαβούλευση τόσο με μέλη μας όσο και με φοιτητές που συμμετέχουν σε προγράμματα πρακτικής άσκησης δημιουργήσαμε ένα σύνολο προτάσεων προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το ακαδημαϊκό έργο και να μπορέσουν οι τελειόφοιτοι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Συγκεκριμένα προτείναμε προς τον Υφυπουργό:
- Τη συνέχιση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης/τηλεργασίας, όπου αυτό είναι δυνατό (π.χ. τεχνικά και λογιστικά γραφεία).
- Συνέχιση της δια ζώσης πρακτικής άσκησης με την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων, όπου δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία του φορέα και ταυτόχρονα η τηλεργασία δεν είναι εφικτή.
- Η πρακτική άσκηση να θεωρηθεί ολοκληρωμένη για όσους φοιτητές έχουν συμπληρώσει το 70% του συνολικού ποσοστού ή των ημερομισθίων τους έως σήμερα και εφόσον το επιθυμούν.
- Τη διερεύνηση της δυνατότητας χορήγησης ενός επιδόματος στήριξης σε όσους φοιτητές διεξάγουν πρακτική άσκηση σε επιχείρηση/φορέα που τελεί σε αναστολή λειτουργίας.
Εξάλλου, κατόπιν αιτημάτων από όλες τις Ιατρικές Σχολές και Σχολές Υγείας, προτείναμε στον Υφυπουργό την επαναφορά (και) των πεμπτοετών φοιτητών στη δια ζώσης κλινική άσκηση, με την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων.
Ο υφυπουργός Παιδείας με αρμοδιότητα την Ανώτατη Εκπαίδευση, κ. Άγγελος Συρίγος άκουσε τα σχόλια και τις προτάσεις των εκπροσώπων της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και αναφέρθηκε στα όσα θα ακολουθήσουν την εφαρμογή του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο κ. Συρίγος δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Η εφαρμογή του νέου νόμου έρχεται να αντιμετωπίσει μία παγιωμένη κατάσταση 47 χρόνων στα ελληνικά ΑΕΙ. Ο νόμος βασίζεται σε δύο πυλώνες: στη φύλαξη που είναι αρμοδιότητα των ΑΕΙ και στην αντιμετώπιση των ποινικών αδικημάτων που είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας. Τα πανεπιστήµια στα οποία θα υπάρχει παρουσία συγκεκριµένου αστυνομικού σώµατος προβλέπεται να είναι οι δύο πανεπιστηµιουπόλεις στου Ζωγράφου, το Αριστοτέλειο στη Θεσσαλονίκη, το Οικονοµικό Πανεπιστήµιο στο κέντρο της Αθήνας και η Πανεπιστηµιούπολη της Πάτρας. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας δεν συμφωνεί απλώς με τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε. Απαιτεί να έχει ασφαλή πανεπιστήμια.»
Ακόμη, ο υφυπουργός Παιδείας ανέφερε σχετικά με τα ζητήματα πρακτικής άσκησης και κλινικών μαθημάτων για τους φοιτητές των Σχολών Υγείας:
«Δηµιουργούνται σοβαρά προβλήµατα στα εργαστηριακά µαθήµατα, τα οποία θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε όταν περιοριστούν οι συνέπειες της επιδηµίας. Ειδικά για τα εργαστηριακά µαθήµατα, μάλλον θα παραταθεί για κάποιες εβδοµάδες το εαρινό εξάµηνο, προκειµένου να µη χαθεί. Εκτός από τα εργαστηριακά µαθήµατα, υπάρχει σοβαρό πρόβληµα µε τις κλινικές και πρακτικές ασκήσεις, αλλά και µε διάφορες ακαδηµαϊκές δράσεις που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση των σπουδών. Ελπίζουμε αυτές να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν σύντομα, μόλις μας το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Είµαστε σε διαρκή επαφή µε την επιτροπή των ειδικών.»
Για εμάς ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι σημαντικό μέσα και στις πιο δύσκολες συνθήκες και ενώ η εξ αποστάσεως εκπαίδευση συνεχίζεται με επιτυχία για τρίτο εξάμηνο, να παρεμβαίνουμε προσπαθώντας να δίνουμε λύσεις σε όσα ζητήματα απασχολούν τους φοιτητές.
Την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εκπροσώπησαν ο Γραμματέας Κώστας Τσιαγκλιώτης, ο Αναπληρωτής Γραμματέας Χάρης Τσίρας, ο Γραμματέας Αθήνας Κάρολος Σκιάνης και η Υπεύθυνη του τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ Ειρήνη Αλεξιάδη.