Skip to main content

Πριν από λίγο καιρό αναλάβαμε την πρωτοβουλία να ξεκινήσουμε έναν εκτεταμένο κύκλο συζητήσεων με φοιτητές από όλη την Ελλάδα. Η «Νέα Εποχή» για το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ και σε αυτή την προσπάθεια, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα συνεχίσει να πρωτοπορεί.

Η πανδημία δεν σταμάτησε τη δράση μας. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία, στη διαδικασία αυτή συμπεριλάβαμε το σύνολο της φοιτητικής κοινότητας απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση διαλόγου σε κάθε φοιτήτρια και κάθε φοιτητή που επιθυμεί ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας:

  • πραγματοποιήθηκαν 17 συναντήσεις μέσω τηλεδιάσκεψης
  • συμμετείχαν συνολικά 1952 φοιτητές 
  • από 20 διαφορετικά πανεπιστήμια
  • σε 30 διαφορετικές πόλεις
  • και καταγράφηκαν 63 επιμέρους προτάσεις, 

Στη πραγματικότητα υλοποιήθηκε μια «bottom-up» συλλογική διαδικασία, στην οποία κυρίως σκοπός ήταν να ακούσουμε τη γνώμη των φοιτητών για μια σειρά ζητημάτων. Αρχής γενομένης από το νέο νόμο που αναβαθμίζει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο οποίος αφορά την ίδρυση Ο.Π.Π.Ι., τη θέσπιση ορίων φοίτησης και την εισαγωγή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, επεκταθήκαμε και σε άλλα κρίσιμα και διαχρονικά ζητήματα, που απασχολούν τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και αφορούν τη στελέχωση με διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό, την αναβάθμιση των παροχών στέγασης και σίτισης, την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών, την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων, τη δια βίου μάθηση και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. 

Τέλος, δεν θα μπορούσαν να μην απασχολήσουν το διάλογό μας οι επιπτώσεις της πανδημίας στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Η πανδημία της Covid-19 ήταν και είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση για όλους μας. Η επιτάχυνση, όμως, που επέφερε στον ψηφιακό μετασχηματισμό των Ελληνικών Πανεπιστημίων και οι υποδομές που δημιουργήθηκαν μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέλλον. 

Ταυτόχρονα, συμφωνήσαμε ότι μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, με κύριο όπλο μας τον εμβολιασμό, οι φοιτητές θα πρέπει να επιστρέψουν με ασφάλεια στα Πανεπιστήμια και στη δια ζώσης εκπαίδευση, καθώς ο βιωματικός χαρακτήρας της εκπαίδευσης δεν μπορεί να υποκατασταθεί.

Τα αποτελέσματα και οι προτάσεις που σχηματίστηκαν από τον κύκλο των συζητήσεων αυτών, θα ενσωματωθούν στη καμπάνια μας «Βάζουμε τα θεμέλια», όπου θα αναπτυχθούν το όραμα και οι προτάσεις μας για το πανεπιστήμιο της επόμενης δεκαετίας, το πανεπιστήμιο της Νέας Εποχής, το πανεπιστήμιο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, το «πράσινο» και βιώσιμο πανεπιστήμιο, αυτό που αξίζει σε μια χώρα που θέλει να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις.

Ευχαριστούμε θερμά τους σχεδόν 2000 φοιτητές που συμμετείχαν σε αυτόν τον διάλογο, κυρίως όμως, όσους εξ αυτών συνομίλησαν μαζί μας για πρώτη φορά.