Λίγο πριν την έναρξη της 85ης ΔΕΘ, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης οργάνωσε μια εκδήλωση με θέμα «Μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία» με κεντρική ομιλήτρια την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ανοιχτό αμφιθέατρο του Πολυχώρου Τέχνης Remezzo, ενώ κατάτη διάρκεια της εκδήλωσης τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού,καθώς κρατήθηκαν οι απαιτούμενες αποστάσεις και όλοι οι παρευρισκόμενοι φορούσαν προστατευτικές μάσκες.
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η ΥπουργόςΠαιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η οποία κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, μεταξύ άλλωνσημείωσε «Φέτος, εκτός από τη διαχείριση της πανδημίας στις εκπαιδευτικές δομές όλων των βαθμίδων, προχωρήσαμε και στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και για τις οποίες είχαμε δεσμευθεί ήδη από το Νοέμβριο του 2018. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενδεικτικά, προχωρήσαμε στη θεσμοθέτηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ βάσει αξιολόγησης – με διαφανή κριτήρια αντικειμενικά (80%) και ποιοτικά (20%), την ίδρυση νέας και ενισχυμένης Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), με νέες αρμοδιότητες για την αξιολόγηση, τη χρηματοδότηση και τη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ανώτατη Εκπαίδευση, την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, – ανάμεσα σε άλλα – με την αποκατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου στην πραγματική του έννοια, την ίδρυση των Γραφείων Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, τον εξορθολογισμό της φοίτησης, με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που εξασφαλίζει ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά και με το χρονικό όριο στη φοίτηση, όπως έχει κάθε εκπαιδευτική διαδικασία, την προώθηση διεθνών συνεργασιών με ιδρύματα του εξωτερικού και τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων στα πανεπιστήμια με ευέλικτες διαδικασίες. Προχωρούμε με νέα νομοθετική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση των Πανεπιστημίων και την ουσιαστική ενίσχυση της αυτονομίας τους, αλλά και νέο θεσμικό πλαίσιο του ΔΟΑΤΑΠ. Για να δώσουμε στην ακαδημαϊκή μας κοινότητα το περιβάλλον, τα εφόδια και τη θέση που της αξίζει».
Για τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης συνομίλησαν με τους φοιτητές και τα μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ καθηγητές από όλα τα ΠανεπιστημιακάΊδρυμα της Θεσσαλονίκης: Ο κ. Σπυρίδων Μάμαλης, Καθηγητής marketing του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, μέλος διοικούσας ΔΙ.ΠΑ.Ε και Πρόεδρος Δ.Σ. ΓΕΩΤ.Ε.Ε., ο κ. Άγις Παπαδόπουλος, Καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Πρόεδρος ΕΥΑΘ και ο κ. Αθανάσιος Μποζίνης, Διεθνολόγος–Οικονομολόγος, Επικ. Καθηγητής Νέων Τεχνολογιών και Βιοασφάλειας ΠΑ.ΜΑΚ. και επιστημονικός συνεργάτης του πανεπιστημίου JohnsHopkins.
Το παρών έδωσαν οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Στράτος Σιμόπουλος, ΆνναΕυθυμίου, οι βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου και Δημήτριος Βαρτζόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Ιωάννης Δαρδαμανέλης, καθώς και ο Πρόεδρος της Διοικούσας επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης Τάσος Σπηλιόπουλος,.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναπτύχθηκαν θέματα μείζονος σημασίας για τη φοιτητική κοινότητα, όπως η ασφαλής επαναλειτουργία των πανεπιστημίων με διά ζώσης διαλέξεις και εργαστήρια, οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της παιδείας, η παρακαταθήκη που μας αφήνει η πανδημία αλλά και οι νέες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν τόσο οι φοιτητές όσο και τα Ιδρύματα. Τέλος, υπήρξε ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ ομιλητών και φοιτητών πάνω στην προαναφερθείσα θεματολογία από τον οποίο προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα για την επόμενη μέρα των Ελληνικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
O πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση στο πλαίσιο της παρουσίας της Οργάνωσης για την έναρξη των εργασιών της 85ηςΔΕΘ απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Τα Πανεπιστήμια χάρη στις γενναίες μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν αλλάξει σελίδα. Η Ελλάδα αλλάζει και μαζί της η τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία διεκδικεί μια ισότιμη θέση δίπλα στα μεγάλα Πανεπιστήμια του κόσμου. Τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης έχουν τα απαραίτητα εφόδια σε ανθρώπινο δυναμικό, επιστημονικό προσωπικό και υποδομές να πρωταγωνιστήσουν στην Ελλάδα μετά την πανδημία και να προσελκύσουν μέσα από το επιστημονικό τους έργο, τόσο φοιτητές από το εξωτερικό, όσο και μεγάλα επενδυτικά προγράμματα».
Χαιρετισμό επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθηνε ο Κωνσταντίνος Τσιαγκλιώτης, ΓραμματέαςΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ο οποίος δήλωσε: «Η επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, με ανοιχτά πλέον τα ΑΕΙ, παραμένει ένα στοίχημα με στόχο την νέα εποχή και με τα παραπάνω στοιχεία να πρωταγωνιστούν: Ο εμβολιασμός, οι μεταρρυθμίσεις η εφαρμογή των οποίων κυρίως στα θέματα ασφάλειας είναι επιτακτική και η αξιοποίηση όλων των «κεκτημένων» της τηλεκπαίδευσης. Σε χρόνο dt λειτούργησαν μηχανισμοί και τεχνικά εργαλεία που περιμέναμε χρόνια. Είναι στο χέρι μας να τα ενσωματώσουμε».
Σύντομους χαιρετισμούς έκαναν ο Σταμάτης Σταμέλος, αναπληρωτής Γραμματέας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, και ο Αλέξανδρος Μόσχος, γραμματέας ΔΑΠ–ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης.