Skip to main content

Πριν από 43 χρόνια, η φοιτητική κοινότητα κατέγραψε μια σπουδαία στιγμή ανδρείας, υψηλού δημοκρατικού φρονήματος, πρωτοπορίας και αυταπάρνησης. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου απετέλεσε την συλλογική, αυθόρμητη και αχρωμάτιστη κομματικά απάντηση των νέων ενάντια στο βαθύ σκοτάδι της Χούντας. Ήταν η αντίδραση απέναντι στην καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς των Συνταγματαρχών. Ήταν η φωνή της Δημοκρατίας απέναντι στην δικτατορία, η ορμή της νεότητας απέναντι στον «γύψο», το ξέσπασμα της ελευθερίας απέναντι στον αυταρχισμό.

Και αν ακόμα τα γεγονότα του Πολυτεχνείου δεν στάθηκαν αρκετά για την κατάρρευση του καθεστώτος, η εξέγερση των φοιτητών αποτέλεσε προάγγελο του τέλους του, το οποίο επήλθε με την τραγωδία της Κύπρου. Στα χρόνια που ακολούθησαν, πολλοί ήταν εκείνοι που καπηλεύθηκαν έναν αγώνα αγνό, αυθόρμητο, ακηδεμόνευτο και βαθύτατα πολιτικό. Πολιτικές καριέρες χτίστηκαν πάνω στο αίμα των νεκρών, και στα τραύματα των βασανισμένων, ενώ ο χώρος της αριστεράς εμφανιζόταν ως ο μοναδικός πολιτικός κληρονόμος εκείνου του κινήματος. Όσοι δήθεν αγωνιστές χάραξαν την πολιτική τους διαδρομή πάνω στην καπηλεία της εξέγερσης, απέτυχαν παταγωδώς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να παλέψουν για τις αξίες για τις οποίες χύθηκε αίμα αθώων νέων.

Είναι καιρός να προσεγγίσουμε και να τιμήσουμε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου υπό το πρίσμα της ιστορικής αλήθειας και όχι μέσα από τον παραμορφωτικό φακό των τυμβωρύχων. Οι αγώνες της νεολαίας δεν έχουν καμία σχέση και, άρα, δεν μπορούν να ανήκουν σε παρανόμους, σε συνομιλητές τρομοκρατών, σε παραγωγούς μολότωφ και σε κουκουλοφόρους των δρόμων ή των μέσων επικοινωνίας. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε μια μεγάλη στιγμή των νέων ενάντια σε όσους προσπάθησαν να υπονομεύσουν την ελευθερία και το μέλλον τους.

Τιμάμε με απεριόριστο σεβασμό τη μνήμη όσων αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν και θυσιάστηκαν για τα ιδανικά και τις αξίες της Δημοκρατίας. Το παράδειγμα και η αυτοθυσία τους αποτελούν φάρο και παρακαταθήκη για την δική μας γενιά. Παράλληλα, ο αγώνας για Δημοκρατία και αξιοπρέπεια συνεχίζεται, ενάντια σε όσους θρασείς, ανίκανους και ιδεοληπτικούς προσπαθούν να γκρεμίσουν τα επιτεύγματα της Μεταπολίτευσης, αμφισβητώντας στην πράξη το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου. «Της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία» είναι η αριστεία, η εξωστρέφεια, η ελευθερία του ατόμου, η δημοκρατική νομιμότητα και η πρόοδος της κοινωνίας των πολιτών.