Skip to main content

Μία κυβέρνηση η οποία είναι βυθισμένη στα αδιέξοδα των κινήσεών της, καθόλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης της, προσπαθεί απεγνωσμένα να συντηρήσει το «αριστερό» εκλογικό της κοινό. Γεγονός το οποίο δεν μας εκπλήσσει καθώς πολλάκις ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του έχουν δείξει ξεκάθαρα πως το μόνο που τους ενδιαφέρει πραγματικά είναι η διατήρησή τους στον εκλογικό θώκο. Οι πρακτικές αυτές όμως ξεπερνούν τα απλά όρια της δημαγωγίας και της διαφορετικής ρητορικής ανάλογα με το εκάστοτε ακροατήριο και αποτελούν προσβολή προς την ελληνική κοινωνία. Ειδικά μάλιστα όταν απειλούν βασικούς πυλώνες της ελληνικής κοινωνίας, όπως είναι η παιδεία και δη η τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το επερχόμενο νομοσχέδιο το οποίο έρχεται με τη σφραγίδα των κυρίων Τσίπρα και Γαβρόγλου, αποτελεί ουσιαστικά την μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση της τελευταίας δεκαετίας όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί, καθώς επαναφέρει πλήρως κάποια από τα πιο νοσηρά σημεία του νόμου πλαίσιο του 1982 αναφορικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Νομοσχέδιο που όχι μόνο δεν λειτούργησε ευεργετικά αλλά αποτέλεσε κύριο ανασταλτικό παράγων για την αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων, μετατρέποντάς τα από χώρους διακίνησης ιδεών σε χώρους «καταφύγιο» για κάθε είδους παραβατική συμπεριφορά. Προφανώς και αναφερόμαστε στην επαναφορά του ασύλου, ένα άσυλο όχι ιδεών αλλά άσυλο ανομίας που μοναδικό σκοπό έχει το να καταφέρει να συγκρατήσει ορισμένες εκροές ψηφοφόρων από το μπλοκ του αντιεξουσιαστικού χώρου, χώρου εξάλλου που δεν καταδίκασαν ποτέ ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του. Το νομοσχέδιο όμως δεν μένει μονάχα εκεί, καθώς προωθεί την επαναφορά των φοιτητών στα όργανα της διοίκησης των πανεπιστημίων με εκπροσώπησή τους στη Σύγκλητο, το Πρυτανικό Συμβούλιο αλλά και την κοσμητεία δίνοντας μάλιστα και δικαίωμα ψήφου στον αντίστοιχο εκπρόσωπο του φοιτητικού συλλόγου του εκάστοτε τμήματος για αμιγώς όπως αναφέρεται φοιτητικά ζητήματα.

Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είμαστε πολύ επιφυλακτικοί αναφορικά με αυτή τη ρύθμιση. Μία ρύθμιση ναι μεν η οποία όπως φαίνεται αρχικά δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής των φοιτητών στα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου, πράγμα απολύτως φυσιολογικό καθώς οι φοιτητές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε σχολής. Το μείζον ζήτημα είναι ότι δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε κατορθώσει τα απολύτως λογικά να ελλοχεύουν κινδύνους οι οποίοι σε άλλες χώρες δεν θα υφίστανται ποτέ. Ποιος εγγυάται ότι με την παρούσα κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια θα μπορέσει να συσταθεί όντως εκπρόσωπος φοιτητικού συλλόγου στην κοσμητεία ή εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος στην πρυτανεία; Ποιος είναι ο αρμόδιος και ποιος μπορεί να διασφαλίσει ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα κάποιου ο οποίος θα θελήσει να εκπροσωπήσει το φοιτητικό του σύλλογο βάζοντας υποψηφιότητα και έχοντας απέναντί του όλους αυτούς που στο δημοκρατικότερο θεσμό, δηλαδή στις φοιτητικές εκλογές φοράνε κουκούλες, καίνε κάλπες και εκφοβίζουν συνειδήσεις; Μήπως είναι σίγουροι ή θα φροντίσουν για να υπάρξουν ουσιώδεις αλλαγές στα ελληνικά πανεπιστήμια; Όχι…

Δυστυχώς η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο και για τίποτα άλλο παρά για το πως θα καταφέρει να διατηρηθεί στην εξουσία. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλά. Τους ενδιαφέρει πραγματικά η συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης της σχολής τους; Τότε γιατί δεν θεσπίζουν νόμους με τους οποίους θα τους προστατεύουν από τις παθογένειες τους ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος; Τους ενδιαφέρει η διατήρηση του ασύλου ιδεών; Τότε γιατί αφήνουν ανθρώπους με κουκούλες οι οποίοι επικαλούνται δήθεν την «άμεση» δημοκρατία να διαλύουν κάθε ίχνος δημοκρατίας, επιβάλλοντας τα «θέλω» τους με τη βία; Τους ενδιαφέρει το ελληνικό πανεπιστήμιο να καταφέρει να καινοτομήσει και να εξελιχθεί συμπορευόμενο με τους φοιτητές, ή τους ενδιαφέρει να εισχωρήσουν τα δικά τους «παιδιά» στα όργανα διοίκησης έτσι ώστε να τα ελέγχουν και αυτά;

Μια μικρή υπόδειξη από μία παράταξη η οποία χρόνια προσπαθεί να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων και να υποστηρίξει την αναβάθμισή τους. Οι αρμόδιοι για τους νόμους και τις ρυθμίσεις αυτών πρέπει πρώτα να έχουν μεριμνήσει για τη δυνατότητα εφαρμογής τους και μετά για τις εξαγγελίες τους. Εξαγγελίες για να καθησυχαστεί το αντιδραστικό ακροατήριο των ψηφοφόρων σας, αναφορικά με την παιδεία, δεν τις δεχόμαστε, δεν τις πιστεύουμε, δεν τις υιοθετούμε.

Πιστεύουμε στη βαθειά και ριζική αλλαγή των ελληνικών πανεπιστημίων και για αυτή θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε εκπροσωπώντας το μεγαλύτερο κομμάτι των Ελλήνων φοιτητών. Την αλλαγή η οποία θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί με μοναδικό στόχο τη βελτίωση και την ανάδειξη των πτυχών της ελληνικής παιδείας και όχι την καπήλευση μερικών ψήφων.

Από το Γραφείο Τύπου της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ