Skip to main content

Αθήνα, 10 Μαΐου 2016

Την Τετάρτη, 18 Μαΐου, δίνουμε τη δίκη μας μάχη απέναντι στο μηδενισμό και την ισοπέδωση. Δίνουμε τη μάχη των ιδεών μας, κόντρα στην απαξίωση και το λαϊκισμό.
Οι Φοιτητικές Εκλογές λογίζονται ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη γενιά μας, να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε όσα πρωτόγνωρα βιώνει η χώρα. Οφείλουμε όλοι μαζί απέναντι στο αχρωμάτιστο γκρίζο και τον κόκκινο αρνητισμό, να προτάξουμε την αλήθεια και τις αξίες μας.

Κρίνεται επιβεβλημένο, το Πανεπιστήμιο να απαλλαγεί επιτέλους από όσα το κρατάνε πίσω, δέσμιο σε οπισθοδρομικές μεθόδους και σε πρακτικές βίας και παραβατικότητας. Οφείλει σύσσωμη η φοιτητική κοινότητα, μέσα από τη φωνή της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, να στραφεί προς τον εκσυχρονισμό και την αναβάθμιση των Ελληνικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Αποκλειστική μας επιδίωξη, δεν είναι άλλη από τη θέση των προτάσεων μας στο επίκεντρο, η εφαρμογή των οποιών, είναι απαραίτητη ώστε το Ελληνικό Πανεπιστήμιο να μπορέσει να λειτουργήσει στα πρότυπα των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών Ιδρυμάτων.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης και ελλείψει κρατικής χρηματοδότησης, θεωρούμε πιο αναγκαία από ποτέ, τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα και την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ώστε να μπορέσουν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, να ανασάνουν οικονομικά, εξασφαλίζοντας πόρους για πάσης φύσεως ακαδημαϊκές ανάγκες, διατηρώντας παράλληλα το δημόσιο χαρακτήρα τους.

Στα πλαίσια αυτά,

Προάγουμε την αναβάθμιση των Ιδρυμάτων μέσα από το θεσμό της αξιολόγησης.

Προάγουμε τη θεσμοθέτηση της επιστημονικής έρευνας σε συνεργασία των Τμημάτων με φορείς του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα.

Προάγουμε τη σύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας.

Προάγουμε την προσέλκυση φοιτητών και ερευνητικού προσωπικού από όλον τον κόσμο, με τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στα οποία η συμμετοχή θα γίνεται με την καταβολή διδάκτρων, προς όφελος της οικονομικής ενίσχυσης του Πανεπιστημίου.

Προάγουμε την αναβάθμιση των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων και τη χρήση των νέων τεχνολογιών σε όλα τα Ιδρύματα της χώρας.

Προάγουμε την ασφάλεια των φοιτητών, διεκδικώντας την εφαρμογή του νόμου περί κατάργησης του ασύλου ανομίας, και τη θέσπιση πανεπιστημιακής φύλαξης, ώστε να λάβουν τέλος οι πράξεις βίας και η ανομία, και να διασφαλίζεται η διακίνηση των ιδεών και η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.

Προάγουμε τη σύσταση ενός κεντρικού οργάνου εκπροσώπησης των Φοιτητών, στα πρότυπα του Ε.ΣΥ.Φ. (Εθνικό Συμβούλιο Φοιτητών).

Η υλοποίηση των προτάσεων μας, μπορεί να επέλθει μόνο, εάν απομονώσουμε όλους αυτούς που υπονομεύουν τον εκσυγχρονισμό του Πανεπιστημίου.
Αυτούς που υποθηκεύουν το μέλλον των επόμενων γενεών, με μόνο κίνητρο να παραμείνουν στις καρέκλες της εξουσίας, ικανοποιώντας τις ιδεοληψίες τους.
Αυτούς, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στην εθνική κατρακύλα και στον ξεκληρισμό της γενιάς μας.

Για αυτό, στις 18 Μαΐου, βουλιάζουμε και αυτούς και τα ψέματά τους.
Βουλιάζουμε την αβεβαιότητα και την απαισιοδοξία.
Βουλιάζουμε την ανομία και την απαξίωση.
Βουλιάζουμε τον σκοταδισμό και την οπισθοδρόμηση.

Στέλνουμε στο περιθώριο όλους όσους βλάπτουν το Ελληνικό Πανεπιστήμιο και καλούμε όλους τους υγιώς σκεπτόμενους φοιτητές να στηρίξουν τη μόνη σοβαρή και υπεύθυνη δύναμη.