Skip to main content

Το τελευταίο διάστημα, από την πρώτη στιγμή που ο Υπουργός Παιδείας εξήγγειλε τη μεταρρύθμιση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ακούστηκαν πολλά, τόσο για το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο και τη δήθεν υποβάθμισή του, όσο και για την ποιότητα των μη κρατικών Πανεπιστημίων, αλλά και το πλαίσιο εισαγωγής και λειτουργίας. Απ’ ό,τι φαίνεται μόνο έτσι δεν είναι.

Σήμερα μετά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου και την κατάθεσή του σε δημόσια διαβούλευση, αντιλαμβάνεται κανείς πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που πρωτίστως αφορά το ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο και την αναβάθμισή του. Τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης, όσο και σε επίπεδο βελτίωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, παρατηρούμε την αύξηση του Τακτικού και του Έκτακτου Προϋπολογισμού περίπου 50% σε σχέση με το 2018. Συγκεκριμένα για το 2024 προβλέπονται 133 εκ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2018 ανέρχονταν μόλις στα 92 εκ. ευρώ. Παράλληλα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και των ΣΔΙΤ για την κατασκευή νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών, κατευθύνονται στα Δημόσια Πανεπιστήμια παραπάνω από 1 δισεκατομμύρια ευρώ, με το Υπουργείο Παιδείας να έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα, την περαιτέρω ενίσχυση των Δημόσιων Πανεπιστημίων.

Ταυτόχρονα σημαντική μνεία γίνεται και αναφορικά με τη διεθνοποίηση των Πανεπιστημίων μας. Με τη θεσμοθέτηση λοιπόν, κοινών Προγραμμάτων Σπουδών μεταξύ ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, όπως και με τη σύναψη συμφωνιών ελληνικών Πανεπιστημίων με ξένα, για την προσέκλυση ακόμη περισσότερων ξένων φοιτητών στην Ελλάδα, η χώρα μας κάνει ακόμη ένα βήμα, για την εδραίωσή της στον ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό χάρτη.

Όσο για το ανθρώπινο δυναμικό των ελληνικών ΑΕΙ, προβλέπεται πλέον, μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση διδακτικού ή ακαδημαϊκού προσωπικού.

Τέλος δημιουργείται ένα σύγχρονο και απαιτητικό πλαίσιο για την εγκατάσταση και τη λειτουργία μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων, τα οποία θα συμβάλλουν μαζί με τα αναβαθμισμένα και ισχυρά Δημόσια Πανεπιστήμια, στην ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, για την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της.

Απάντηση στις κενές κραυγές συγκεκριμένων πολιτικών χώρων, είναι η ενδυνάμωση του ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου στην πράξη, κόντρα σε αυτούς που διαρκώς το λοιδορούν και με τη στάση τους, σταθερά το δυσφημίζουν.

Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ συνεχίζουμε να με τις πράξεις μας, να υπερασπιζόμαστε το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο,τους φοιτητές του και την πραγματική του υπόσταση. Αυτή του χώρου γνώσεων και της πραγματικής ελευθερίας της έκφρασης.