Η σημερινή απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να αντιταχθεί στην οργάνωση του πρώτου αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος από το Πανεπιστήμιο Αθηνών αποδεικνύει περίτρανα ότι οι οπισθοδρομικές αντιλήψεις των κυβερνόντων δεν έχουν προηγούμενο, συνεχίζοντας να εκπλήσσουν δυσάρεστα τόσο την ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και ευρύτερα την κοινωνία.
Συγκεκριμένα, η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου ενέκριναν την οργάνωση στην αγγλική γλώσσα προπτυχιακού προγράμματος με τίτλο «Σπουδές στην Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία, Ιστορία και Αρχαιολογία». Το πρόγραμμα έχει προβλεφθεί να είναι τριετούς διάρκειας και το ύψος των διδάκτρων έχει οριστεί στις 8.000 ευρώ ετησίως. Επρόκειτο να διδάξουν πανεπιστημιακοί της σχολής, ενώ υπήρχε εκτίμηση ότι σε ένα πρώτο στάδιο το πρόγραμμα θα μπορούσε να δεχθεί περί τους 100 φοιτητές. Στόχος του προγράμματος, το οποίο αποτελεί πάγια θέση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ήταν η προσέλκυση φοιτητών από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά με έμφαση σε Κινέζους φοιτητές, ύστερα από συννενόηση του ιδρύματος και της κινέζικης πρεσβείας για το πρόγραμμα, στη βάση των πολύπλευρων σχέσεων που έχει αναπτύξει η Κίνα με την Ελλάδα, με την κινεζική πλευρά να τηρεί θετική στάση στο εγχείρημα.
Ωστόσο ο Υπουργός Παιδείας έθεσε βέτο στην οργάνωση του προγράμματος, προβάλλοντας δήθεν επιχειρήματα περί έλλειψης του απαραίτητου νομικού πλαισίου για οργάνωση αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος τριετούς διάρκειας σε Δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά και απουσίας πρόβλεψης του τρόπου επιλογής των υποψηφίων, καθώς και του τρόπου ορισμού των διδάκτρων. Μάλιστα επέδειξε αδικαιολόγητη εμμονή στις θέσεις αυτές, παρά την προθυμία του ΕΚΠΑ να επιλυθούν τα συγκεκριμένα ζητήματα με δική του πρωτοβουλία και με διάθεση για κοινά αποδεκτή λύση.
Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, κατακρίνουμε την αδιαπραγμάτευτη στάση του Υπουργείου απέναντι σε ένα εγχείρημα, το οποίο θα επέφερε την πρόοδο στον τομέα της παιδείας,αλλά και στην οικονομία ευρύτερα. Το Υπουργείο δυστυχώς προσκολλημένο στις ιδεοληψίες του, λησμονεί ότι η εφαρμογή του προγράμματος αυτού, εκτός από το γεγονός ότι συνιστά καινοτομία για τα δεδομένα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας, θα επέφερε επιπλέον σημαντικά στη χώρα μας μόνο από τα δίδακτρα. Με τη διαμονή των φοιτητών του εξωτερικού, θα αυξάνονταν τα δημόσια έσοδα, θα υπήρχε τόνωση της κινητικότητας της αγοράς και εκτός αυτού, η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την εισαγωγή νέων ιδεών και να αποκτήσει την προοπτική για νέες συνεργασίες με Πανεπιστήμια από όπου προέρχονται οι φοιτητές του εξωτερικού. Δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε ανοιχτά την πρωτοβουλία οποιουδήποτε Πανεπιστημίου που επιφέρει την πρόοδο για την Παιδεία μας και θα αντιταχθούμε απέναντι στις οπισθοδρομικά εμμονικές τάσεις της κυβέρνησης της Αριστεράς, καλώντας την να παραμερίσει τις όποιες προβαλλόμενες ενστάσεις της και να επανέλθει στο διάλογο με το Πανεπιστήμιο Αθηνών.